document9

Tenderska dokumentacija 

Изложба Манастир Манасија у КОЦ Нови Град

Овогодишња сарадња између Музеја Козаре и Културно образовног центра Нови Град,  заокружена је  трећом изложбом коју је Музеј Козаре организовао уу овом граду у 2017. години. Наиме, у четвртак 7. децембра 2017. године у Галерији КОЦ-а, отворена је изложба Манастир Манасија. Изложба је у Музеју Козаре била постављена у новембру 2017.

130 година Цркве Светих апостола Петра и Павла у Козарцу

Дана 26.12.2017. године у Спомен кући породице Стојановић отворена је историјска изложба "130 година цркве Светих апостола Петра и Павла у Козарцу". Црква је освештана давне 1887.године и један је од најстаријих сакралних објеката на овом подручју. Оно што повезује ову Цркву и Стојановиће је то да су два свештеника из ове породице служили у њој, Гавро и Симо Стојановић. Аутор изложбе је Наташа Тошановић, кустос -историчар Музеја Козаре.  Посјетиоци ову изложбу могу да виде до 26.02.2018. године.

Изложба Бијенала у Завичајном музеју Градишка.

Изложба Првог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2016. у Завичајном музеју Градишка.

Након Приједора и Новог Града и ликовна публика у Градишци је у уторак, 12. децембра,  такође имала прилику види дио радова са изложбе Првог међународног бијенала радова на папиру.

Иначе, организатор овог Бијенала je Музеј Козаре из Приједора, а сама манифестација је успјешно реализована првенствено захваљујући подршци Града Приједора  али и Минстарства просвјете и културе и компаније Арцелор митал.

Конкурс за Прво међународно Бијенале у категоријама сликарство, графика и цртеж, те фотографија и проширени медији,  расписан је у јануару 2016. године  и за три мјесеца, колико је Конкурс трајао, пријавило се 166 аутора са 306 радова, из 21 државе,  са свих континената, осим Африке.

 Стручни  жири Бијенала радио је у сљедећем саставу: Радован Крагуљ држављанин Велике Британије а иначе, на међународној ликовној сцени,  поприлично значајан графичар, поријеклом из Приједора, те музејски савјетник Александар Базин и академски сликар Јанко Орач из Словеније.

Одлуком овог жирија изабрано 140 радова од 92 аутора из укупно 19 земаља. Тројица аутора су нарађена, откупним наградама у износу од по 500 евра и два аутора су добила посебно признање жирија.

Да је Међународно Бијенале радова на папиру заиста  престижној међународна манифестација, осим наведених података говоре и чињеница да је ово једино бијенале у РС и једино ове врсте у БиХ,

Оно што је за сам Музеј Козаре можда и најбитније је то да је већина аутора своја дјела поклонила Музеју, који је захваљујући овој манифестацији сада богатији за 112 врхунских радова.

Уз све ово, веома  позитиван утисак  који су оставиле изложбе Бијенала у Приједору и Новом Граду,  свакако је разлог више за представљање Бијенала ликовној публици и ликовним свараоцима из Градишке.

Изложба ће трајати до 5. Јануара 2018. године

Иначе, Музеј Козаре ће 1. јануара 2018. године. расписати Конкурс за Друго међународно бијенале радова на папиру, Приједор 2018.

 

Podkategorije