130 година Цркве Светих апостола Петра и Павла у Козарцу

Дана 26.12.2017. године у Спомен кући породице Стојановић отворена је историјска изложба "130 година цркве Светих апостола Петра и Павла у Козарцу". Црква је освештана давне 1887.године и један је од најстаријих сакралних објеката на овом подручју. Оно што повезује ову Цркву и Стојановиће је то да су два свештеника из ове породице служили у њој, Гавро и Симо Стојановић. Аутор изложбе је Наташа Тошановић, кустос -историчар Музеја Козаре.  Посјетиоци ову изложбу могу да виде до 26.02.2018. године.

"Београдски атлас Јована Цвијића"

У петак 9. фебруара 2018. године у Музеју Козаре, отворена је историјска изложба "Београдски атлас Јована Цвијића".

Изложбу су поводом јубилеја, тј. 150 година од рођења Јована Цвијића, реализовали Музеј града Београда и Српска академија наука и умјетности.

Аутор изложбе је  директор Музеја града Београда, музејски савјетник, Татјана Корићанац.

Изложба је пресјек Цвијићевог живота и рада али и својевсна илустрација  времена у којем је овај великан живио.  Настанак Српске краљевске академије, прерастање Велике школе у Београдски универзитет, анексија БиХ, балкански ратови, Први свјетски рат, стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца...Овај период је обиловао значајним догађајима којима је Цвијић био савременик али у којима је и често актовно учествовао.

Највећи дио изложбе односи се на Цвијићев научни и друштвени рад у Београду од краја 19. вијека до 1927. године.

Podkategorije