У Музеју Козаре, 22. септембра, љубитељи умјетности су имали прилику да присуствују отварању изложбе ‚‚Првог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2016``.1

Ово је једино међународно бијенале у Републици Српској , а једино ове врсте и у БиХ. Иако се ове године Mанифестација одржава по први пут, Музеј као организатор, се заиста може похвалити великим интересовањем врхунских аутора из цијелог свијета. На конкурс Бијенала је се пријавило 166 аутора са 306 радова, из 21 државе,  са свих континената осим Африке.

2

Стручни жири који су сачињавали академски графичар Радован Крагуљ, музејски савјетник, историчар умјетности и ликовни критичар Александер Бассин и академски сликар Јанко Орач је одабрао 140 радова од 92 аутора из 19 земаља. Већина аутора одабраних радова је своја дјела поклонила Музеју Козаре који је сада богатији за 108 врхунских радова.

3

Част да отвори Изложбу припала је начелници Одјељења за друштвене дјелатности, Љиљани Бабић, а захваљујући компанији Арцелор Митал додијељене су  награде и признања одабраним ауторима. Прве три награде су припале Габриелу Белжону из Белгије, Жарку Врезецу из Словеније и Предрагу Марјановићу из Приједора. Жири је похвалио  два аутора, тј. Александра Костића из Србије и Оливеру Шипка из БиХ.

4

Бијенале је реализовано уз потпуну подршку Општине Приједор, која је и овога пута препознала и подржала значај културног развоја нашег града и почетак одличне манифестације. Љиљана Бабић испред Града Приједора је Музеју честитала на успјешном почетку и пожељела да ова манифестација достигне троцифрени број.

5

Радови ће истовремено бити изложени у Музеју Козаре и Галерији 96, од 22. септембра до 26. октобра.

Позивамо све љубитеље умјетности да посјете Изложбу.


6

DSCN9807