КУЛТУРНО-ПРОСВЈЕТНА ДРУШТВА У ПРИЈЕДОРУ КРАЈЕМ 19. И У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 20. ВИЈЕКА

     Како би се вјековна учмалост, материјална и духовна заосталост покушале превазићи, јављају се нове идеје о покушају за унапређење материјалног и духовног живота. Пробуђено друштво, вијековима обесправљено, почиње борбу за националну еманципацију. Управо крај 19. и прве деценије 20. вијека представљају златни период српске културне историје новог доба. То је препородно вријеме које се српски народ прикључило заједници европских народа. Та борба ће трајати током цијелог периода аустроугарске владавине од 1878. До 1918. године, кроз више етапа.

Opširnije...

20. PETROVDANSKI PADOBRANSKI KUP

          Aeroklub ,,Prijedor'' iz Prijedora je vazduhoplovno-sportska organizacija, koja je osnovana 4. marta sada već daleke 1952. godine i u kojem se nalazi prva verifikovana vazduhoplovna škola u Republici Srpskoj za školovanje padobranaca, pilota jedrilica i sportskih aviona do zvanja nastavnika-instruktora. Za proteklih više od šest decenija na tragu prvih pilota potkozarja: Ilije i Slavka Zelenike, Milana Marjanovica, Petra Eremića, Svete Panića i Šerifa Mehanovića, u ovoj uglednoj amaterskoj organizaciji obučeno je stotine modelara, padobranaca, jedriličara i motornih pilota. Izgrađeni su objekti za rad, nabavljena je i kompletirana oprema. Godine 1989. izgrađen je i novi hangar sa pratećim objektima i PSS. Aeroklub je imao i državne reprezentativce u motornom  letenju, padobranstvu, jedriličarstvu, a 1990. godine bio je organizator i jednog od najvećih aeromitinga u bivsoj Jugoslaviji.

Opširnije...

Likovna radionica ,,Drugarstvo''

U Lapidariju Muzeja Kozare Prijedor povodom ,,Dana muzeja’’ održana je likovna radionica pod nazivom ,,Drugarstvo’’ u kojoj je učestvovalo deset  polaznika Javne ustanove centra ,,Sunce’’. Autor likovne radionice je kustos umjetničke zbirke, akademski slikar Aleksa Milić, u saradnji sa radnicima JU centra,,Sunce’’. Ovo je prva saradnja Muzeja Kozare sa centrom ,,Sunce'', a autor izložbe Aleksa M. naglašava da je, u narednom periodu, dogovorena saradnja u vidu sličnih likovnih radionica.

Opširnije...

Obilježen ,,Dan muzeja''

U Muzeju Kozare Prijedor  18.maja 2015.god. obilježen  je,,Dan muzeja’’. Ove godine tema je: ,,Održiv muzej u održivom društvu’’ sa naglaskom na toleranciju, prirodne resurse, njihovo kvalitetno korištenje I na zaštitu prirodne sredine. Aktivnosti Muzeja Kozare na ovaj dan su slikarska radionica za djecu sa posebnim potrebama koja se školuju u Javnoj ustanovi centar ,,Sunce’’ i taktilna izložba namjenjena slijepim I slabovidnim licima.

Opširnije...

,,Noć muzeja''

U noći, 16.maja 2015.god. sa početkom u 20.00 časova u Muzeju Kozare održana je manifestacija ,,Noć muzeja''. Ova manifestacija je od posebnog značaja za muzeje cijelog svijeta pa je u tu svrhu i u Muzeju Kozare održan prigodan program.

Opširnije...

MUZEJ KOZARE PRIJEDOR