Отворена изложба ‚‚Прво међународно бијенале радова на папиру`` (2)

У Музеју Козаре, 22. септембра, љубитељи умјетности су имали прилику да присуствују отварању изложбе ‚‚Првог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2016``.1

Ово је једино међународно бијенале у Републици Српској , а једино ове врсте и у БиХ. Иако се ове године Mанифестација одржава по први пут, Музеј као организатор, се заиста може похвалити великим интересовањем врхунских аутора из цијелог свијета. На конкурс Бијенала је се пријавило 166 аутора са 306 радова, из 21 државе,  са свих континената осим Африке.

2

Стручни жири који су сачињавали академски графичар Радован Крагуљ, музејски савјетник, историчар умјетности и ликовни критичар Александер Бассин и академски сликар Јанко Орач је одабрао 140 радова од 92 аутора из 19 земаља. Већина аутора одабраних радова је своја дјела поклонила Музеју Козаре који је сада богатији за 108 врхунских радова.

3

Част да отвори Изложбу припала је начелници Одјељења за друштвене дјелатности, Љиљани Бабић, а захваљујући компанији Арцелор Митал додијељене су  награде и признања одабраним ауторима. Прве три награде су припале Габриелу Белжону из Белгије, Жарку Врезецу из Словеније и Предрагу Марјановићу из Приједора. Жири је похвалио  два аутора, тј. Александра Костића из Србије и Оливеру Шипка из БиХ.

4

Бијенале је реализовано уз потпуну подршку Општине Приједор, која је и овога пута препознала и подржала значај културног развоја нашег града и почетак одличне манифестације. Љиљана Бабић испред Града Приједора је Музеју честитала на успјешном почетку и пожељела да ова манифестација достигне троцифрени број.

5

Радови ће истовремено бити изложени у Музеју Козаре и Галерији 96, од 22. септембра до 26. октобра.

Позивамо све љубитеље умјетности да посјете Изложбу.


6

DSCN9807

Крсна слава Музеја Козаре и изложба Драгана Драгића

Дана 31. 10. 2016. Музеј Козаре је прославио Крсну славу-јеванђелисту Светог Луку.   Славском ручку претходило је отварање изложбе Драгана Драгића, истакнутог умјетника поријеклом са наших простора, иначе кума Музеја Козаре.                      Драгић више од пет деценија ствара и излаже у Француској, Њемачкој и другим европским земљама. Приједорској ликовној публици се представио са 17 слика.

100 година Рудника жељезне руде Љубија, Приједор

15. 12. 2016. године отворена је изложбa „ 100 година Рудника жељезне руде Љубија, Приједор“ . Аутори изложбе су Ведрана Адамовић, виши кустос историчар и Миленко Радивојац, музејски савјетник.                                                                                                 

Изложба је визуелно и садржајно занимљив, историјски пресјек рударства на нашем подручју; од примитивног рударења које почиње у вијековима прије наше ере, до периода непосредно прије грађанског рата, када је Рудник постао гигант који је запошљавао скоро 6000 људи, уз, наравно, осврт и на данашње рударење и рад компаније Арцелор Митал.

Изложба ће бити  постављена до  20. јануара 2017. године.

Тамара Ждерић ``Игра број 5``

Тамара Ждерић је након Мирјане Јуић и Дарка Ђуровића, трећи аутор који захваљујући конкурсу за излагачку сезону 2016. тј. одлуци умјетничког савјета излаже у Музеју Козаре.


 

Иако су Тамраина дјела садржајно поприлично богата и имају мноштво детаља, њих исторемено карактерише и једна лакоћа и једноставност.  Самим тим што је, као средство изражавања углавном бирала цртеж, ту основну ликовну дисциплину, темељ сликарства, графике и вајарства, говори у прилог Тамраине склоности да се изражава на што једноставнији начин. Ако овом додамо да се она као аутор и у самом цртању углавном одлучује на најједноставнији и најосновнини ликовни елемент, тј. за линију, само потврђује то да се ради о поприлично самоувјереном аутору који зна шта жели.

Изложба „Моје Јадовно“

У просторијама Музеја Козаре у Приједору, од понедjељка 5. септембра до четвртка 15. септембра 2016. године,   постављена је изложба „Моје Јадовно“.

Посјетиоци ће је моћи погледати сваки радни дан од 7:30 до 15 часова, а суботом од 9 до 13 часова.

Прва изложба, 75 године након страдања 38.000 Срба у комплексу логора смрти НДХ Јадовно-Госпић-Паг, након премијере у Новом Саду постављена је и у Руском дому у Београду, Бањалуци, Требињу, Дервенти, Источном Сарајеву, Бијељини и још неколико градова Српске и Србије. У иностранству, изложба је постављена у Њујорку, Филаделфији, Лондону, Лестеру, Кишињеву и Ослу.

Изложба је пројекат Културног центра Новог Сада и Удружења Јадовно 1941. а њени аутори су Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Ј. Басташић.

 

 

ЧЕТВРТА ИЗЛОЖБА УДРУЖЕЊА ЛИКОВНИХ УМЈЕТНИКА ПРИЈЕДОРА

 
Музеј Козаре Приједор,  4. 8.  до 27. 8. 2016. године
 

Уобичајено за колективне изложбе, заступљене су различие технике, приступи и поетике.                                     

Изложене  су слике аутора који имају класичан приступ ликовном стваралаштву: уља на платну, акварели, пастели, графике, скулптуре али и радови ауотора који нагињу модернијем изразу, попут инсталције и фотографије.

Графика

У уторак 5. jула 2016. године отворена је изложба ``Графика`` .


Ријеч је о графикама из ликовне збирке Музеја Козаре. Аутор изложбе је кустос ликовне збирке Музеја, академски сликар, Алекса Милић. Ауор се приликом избора радова водио квалитетом самих дјела али и заступљеношћу различитих графичких техника, садржаја и генерацијски резличитих аутора. Изложба обухвата све врсте штампе, тј. високу, равну и дубоку штампу па је потребно нагласити и њен едукативни карактер.

Ликовна изложба Радована Крагуља ``Страта`

Ликовна изложба Радована Крагуља ``Страта``отворена је 12.4. 2016. године.


На изложби су представљени радови умјетника који је рођен на нашим просторима а деценијама ствара на подручју Велике Британије и Француске. Крагуљ има велики значај на међународној ликовној сцени, посебно на пољу графике. На изложби су представљени цртежи и комбиноване технике, као и пројекти архитектура-скулптура, ``Појата`` и ``Амбар``. Изложбу је отворио Александер Бассин, музејски савјетник и историчар умјетности из Словеније. 

                                               

Траговима наших предака

У петак 8.4. 2016. отворена је Етнолошка изложба „Траговима наших предака“,


народне ношње из етнолошке збирке Александра Драгића,  са пројекцијом истоименог  документарног филма,аутори изложбе:  Александар Драгић и виши кустос етнолог, Марија Радаковић

 

MUZEJ KOZARE PRIJEDOR