Изложба Манастир Манасија у КОЦ Нови Град

Овогодишња сарадња између Музеја Козаре и Културно образовног центра Нови Град,  заокружена је  трећом изложбом коју је Музеј Козаре организовао уу овом граду у 2017. години. Наиме, у четвртак 7. децембра 2017. године у Галерији КОЦ-а, отворена је изложба Манастир Манасија. Изложба је у Музеју Козаре била постављена у новембру 2017.

„Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-45.“

19. јануара 2018. године,  отворена је историјска  изложба „Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-45.“

Изложбу су реализовли   Архив Републике Српске, Музеј жртава геноцида из Београда и Архив Српске православне цркве из Београда.  Она се састоји од 25 паноа који обрађују деценијама поприлично запоставњену тему страдању Српске православне цркве  у периоду  од 1941-1945. године. тј. страдање свештенства, рушење православних храмова али и прогон, покрштавање и убијање православног становништва на  територији НДХ.

"Београдски атлас Јована Цвијића"

У петак 9. фебруара 2018. године у Музеју Козаре, отворена је историјска изложба "Београдски атлас Јована Цвијића".

Изложбу су поводом јубилеја, тј. 150 година од рођења Јована Цвијића, реализовали Музеј града Београда и Српска академија наука и умјетности.

Аутор изложбе је  директор Музеја града Београда, музејски савјетник, Татјана Корићанац.

Изложба је пресјек Цвијићевог живота и рада али и својевсна илустрација  времена у којем је овај великан живио.  Настанак Српске краљевске академије, прерастање Велике школе у Београдски универзитет, анексија БиХ, балкански ратови, Први свјетски рат, стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца...Овај период је обиловао значајним догађајима којима је Цвијић био савременик али у којима је и често актовно учествовао.

Највећи дио изложбе односи се на Цвијићев научни и друштвени рад у Београду од краја 19. вијека до 1927. године.

Фотографике Виде Брђанин

   У четвртак, 22. Марта 2018. године отворена је изложба „ФотоГрафике“, аутора Виде Брђанин тј. прва самостална  ликовна изложба у Музеју Козаре у 2018. години.

Анализирајући  радове пристигле на Конкурс за излагачку сезону 2018.  Умјетнички савјет Музеја, у саставу Алекса Милић, Борис Еремић, Андреа Крнетић, Драган Топић и Игор Мотл, једногласно је донио одлуку да осим Виде Брђанин у Музеју Козаре  у 2018. излажу  сљедећи аутори: Вукица Вукас,  са изложбом „Могућа Реалност“,  , Јован Спасић са  изложбом  „Цртежи“.

Изложба „ФотоГрафике“ настала је игром случаја тј. приликом ауторовог боравка на ликовној колонији у Широком бријегу кад је заједно са другим учесницима Колоније фотографисала једну депонију.                               Вођена намјером да фотографије буду другачије од фотографија које обично настану на таквим локацијама, Вида се поиграла са нечим што највише личи на  тест са роршаховим  мрљама.  Захваљујући таквом приступу, на површинама старих аутомобила, даскама, лиму и асфалту појавили су се цртежи, тј. нешто што неодољиво подјсјећа на графику и то у оном најтрадиционалнијем смислу као што су технике попут бакрописа и акватинте.

Изложба Бијенала у Завичајном музеју Градишка.

Изложба Првог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2016. у Завичајном музеју Градишка.

Након Приједора и Новог Града и ликовна публика у Градишци је у уторак, 12. децембра,  такође имала прилику види дио радова са изложбе Првог међународног бијенала радова на папиру.

Иначе, организатор овог Бијенала je Музеј Козаре из Приједора, а сама манифестација је успјешно реализована првенствено захваљујући подршци Града Приједора  али и Минстарства просвјете и културе и компаније Арцелор митал.

Конкурс за Прво међународно Бијенале у категоријама сликарство, графика и цртеж, те фотографија и проширени медији,  расписан је у јануару 2016. године  и за три мјесеца, колико је Конкурс трајао, пријавило се 166 аутора са 306 радова, из 21 државе,  са свих континената, осим Африке.

 Стручни  жири Бијенала радио је у сљедећем саставу: Радован Крагуљ држављанин Велике Британије а иначе, на међународној ликовној сцени,  поприлично значајан графичар, поријеклом из Приједора, те музејски савјетник Александар Базин и академски сликар Јанко Орач из Словеније.

Одлуком овог жирија изабрано 140 радова од 92 аутора из укупно 19 земаља. Тројица аутора су нарађена, откупним наградама у износу од по 500 евра и два аутора су добила посебно признање жирија.

Да је Међународно Бијенале радова на папиру заиста  престижној међународна манифестација, осим наведених података говоре и чињеница да је ово једино бијенале у РС и једино ове врсте у БиХ,

Оно што је за сам Музеј Козаре можда и најбитније је то да је већина аутора своја дјела поклонила Музеју, који је захваљујући овој манифестацији сада богатији за 112 врхунских радова.

Уз све ово, веома  позитиван утисак  који су оставиле изложбе Бијенала у Приједору и Новом Граду,  свакако је разлог више за представљање Бијенала ликовној публици и ликовним свараоцима из Градишке.

Изложба ће трајати до 5. Јануара 2018. године

Иначе, Музеј Козаре ће 1. јануара 2018. године. расписати Конкурс за Друго међународно бијенале радова на папиру, Приједор 2018.

 

MUZEJ KOZARE PRIJEDOR