Grafičke vizije 5

У четвртак, 12. jула 2018. године oтворена је изложба „Графичке визије 5“.                                                                                                                                                                                                                    Аутор  изложбе је  магистар вајарства,  Лепосава Милошевић Сибиновић, која се након изложби „Вода у к књигама умјетника-Пергамент концертина“ и“Графичке визије 4“, трећи пут представља приједорској ликовној публици.  Изложба-Графичке визије 5-, представља стваралаштво 5 мексичких умјетника, и у њој су заступљене бројне  традиционалне графичке технике, и све врсте штампе. Као и у „Графичким визијама 4“, и ова изложба, поред  квалитета и ликовности,  носи посебна обиљежја средине у којој су настала ова дјела.

5 изложба Удружења ликовних умјетника Приједора.

Од 1. до  15 августа 2018. године у Музеју је била постављена 5. изложба Удружења ликовних умјетника Приједора. На овој изложби представио се 21 члан Удружења. Изложени су радови Радована Крагуља, Драгана Драгића, Здравка Вајагића али и бројних умјетника млађе генерације. Изложба је посвећена недавно преминулом члану овог удружења: Далибору Поповићу Микши. 

Јован Спасић-Цртежи

У уторак, 19. јуна 2018. године, отворена је изложба „Цртежи“, аутора Јована Спасића.

Изложба овог академског сликара је друга изложба на основу одлуке Умјетничког савјета Музеја Козаре, тј. Конкурса који је Музеј расписао за овогодишњу излагачку сезону.

Аутор се приједорској ликовној публици представља са радовима који су резултат занимљивог експериментисања са изражајним могућностима комбинованих техника на  аутопортрету као  централном мотиву.

Осим цртежа Јованова дјела подразумјевају  боју, текстура и површину,  а он у свом стваралаштву посеже за бројним цртачким и сликарским материјалаима, акрилом, уљем, посребљавањем али такође употребљава и графичке технике попут отискивања линореза.

На крају, све ове ликовне тенике и елементи доводе до једног разноврсног и богатог  али истовремено и јединственог и чистог ликовног израза.  

Ноћ музеја

Уз отварање изложбе  Добрија Стојановића  у Галерији 96 (која се придружила Музеју Козаре у обиљежавању  Ноћи Музеја),  посјетиоци Музеја Козаре за Ноћ музеја  су могли да уживају у  ликовној  изложби  „ИЗ ПРИЈЕДОРА“, сталној  етнолошкој  поставци, „„ИДЕНТИТЕТ, НАСЉЕЂЕ, НАША НОШЊА“,

За добар звук у овој ноћи побринуо  се Комбајн квартет из Бањалуке а најважнији догађај вечери било је отварање  сталне археолошке поставке  "ГРАДИНА ЗЕЦОВИ И НЕКРОПОЛА ЧАРАКОВО"

   

Ова изложба је дуго и  пажљиво припремана и рад на њеној реализацији је подразумјевао сарадњу већег тима људи, почевши од самог аутора, кустоа археолога Даниеле Радосавац, преко архитекте, Весне Манојловић, до оних који су били  задужени за техничку реализацију, тј. фирми Нико ригипс, Послис и Банепласт.      

Дан музеја

Међународни дан и Ноћ музеја, 18. 5. 2018.

Од 1977, Међународни дан музеја је организован широм свијета око 18. маја.

Циљ  Дана музеја је да истакне чињеницу да су музеји важно средство културне размјене, грађења културног богатства и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу људима.

Ове године Музеј Козаре је за Дан музеја припремио сљедеће садржаје:

Предавање на тему "СРЕДЊOВЈЕКОВНО ВИТЕШТВО", у 10 часова, предавач Марко Алексић, археолог

Етнолошка изложба „ИДЕНТИТЕТ, НАСЉЕЂЕ, НАША НОШЊА“,  аутор изложбе Марија Радаковић, виши кустос-етнолог

Акција „ПОКЛОНИТЕ МУЗЕЈУ“ и фотографисање са ретро позадином, од 12 до 14 часова, Ведрана Адамовић, виши кустос-историчар

Радионица за дјевојчице „УКРАШАВАЊЕ ОДЈЕЋЕ“, традиционални женски занати, од 11 до 15 часова, радионицу води Марија Радаковић, виши кустос-етнолог

Ликовна изложба „ИЗ ПРИЈЕДОРА“, аутор изложбе- виши кустос, Алекса Милић

Ликовна изложба „БОШКО КАРАНОВИЋ-ГРАФИКЕ“, у Спомен-кући Стојановића,  аутор изложбе-виши кустос, Алекса Милић (у сарадњи са Центром за културу и информисање Босанска Крупа и КОЦ Нови Град).

   

     

    

 

Изложба "Из Приједора" у Приједору

У понедјељак 14. маја 2018. године, отворена је ликовна изложба „Из Приједора“ , тј. иста је након београдске, представљена приједорској ликовној публици. Изложба је била постављена до 14. јуна 2018. године.

Изложба Манастир Манасија у КОЦ Нови Град

Овогодишња сарадња између Музеја Козаре и Културно образовног центра Нови Град,  заокружена је  трећом изложбом коју је Музеј Козаре организовао уу овом граду у 2017. години. Наиме, у четвртак 7. децембра 2017. године у Галерији КОЦ-а, отворена је изложба Манастир Манасија. Изложба је у Музеју Козаре била постављена у новембру 2017.

130 година Цркве Светих апостола Петра и Павла у Козарцу

Дана 26.12.2017. године у Спомен кући породице Стојановић отворена је историјска изложба "130 година цркве Светих апостола Петра и Павла у Козарцу". Црква је освештана давне 1887.године и један је од најстаријих сакралних објеката на овом подручју. Оно што повезује ову Цркву и Стојановиће је то да су два свештеника из ове породице служили у њој, Гавро и Симо Стојановић. Аутор изложбе је Наташа Тошановић, кустос -историчар Музеја Козаре.  Посјетиоци ову изложбу могу да виде до 26.02.2018. године.

„Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-45.“

19. јануара 2018. године,  отворена је историјска  изложба „Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941-45.“

Изложбу су реализовли   Архив Републике Српске, Музеј жртава геноцида из Београда и Архив Српске православне цркве из Београда.  Она се састоји од 25 паноа који обрађују деценијама поприлично запоставњену тему страдању Српске православне цркве  у периоду  од 1941-1945. године. тј. страдање свештенства, рушење православних храмова али и прогон, покрштавање и убијање православног становништва на  територији НДХ.

"Београдски атлас Јована Цвијића"

У петак 9. фебруара 2018. године у Музеју Козаре, отворена је историјска изложба "Београдски атлас Јована Цвијића".

Изложбу су поводом јубилеја, тј. 150 година од рођења Јована Цвијића, реализовали Музеј града Београда и Српска академија наука и умјетности.

Аутор изложбе је  директор Музеја града Београда, музејски савјетник, Татјана Корићанац.

Изложба је пресјек Цвијићевог живота и рада али и својевсна илустрација  времена у којем је овај великан живио.  Настанак Српске краљевске академије, прерастање Велике школе у Београдски универзитет, анексија БиХ, балкански ратови, Први свјетски рат, стварање Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца...Овај период је обиловао значајним догађајима којима је Цвијић био савременик али у којима је и често актовно учествовао.

Највећи дио изложбе односи се на Цвијићев научни и друштвени рад у Београду од краја 19. вијека до 1927. године.

MUZEJ KOZARE PRIJEDOR