Листа аутора и радова изабраних за изложбу Првог међународног бијенала радова на папиру, Приједор 2016.

Lista autora i radova izabranih za izložbu Prvog međunarodnog bijenala radova na papiru, Prijedor 2016.

The list of authors and artwork selected for The First International Biennial of Art exhibition, Prijedor 2016

 
Od 1954.g., kada je osnovan muzej u Prijedoru, počelo je sakupljanje predmeta od kojih se danas sastoji etnološka zbirka. Nju čine predmeti tradicionalne seoske  ali i gradske kulture, područja u našoj nadležnosti.
Zbog bitke na Kozari, masovnog odvođenja Srba u Jasenovac, pustošenja ovog dijela zemlje u II svjetskom ratu, nedostaju predmeti nastali prije rata. Zbirku, uglavnom  čine predmeti nastali poslije rata , njih oko 800.
Eksponate možemo razvrstati prema vrsti materijala od koga su napravljeni na : metalne, drvene, tekstilne i predmete od pečene gline.
Metalne predmete čine alati upotrebljavani u kovačkom i stolarskom zanatu i oružje iz turskog perioda.
 U drvene predmete spadaju oruđa za zemljoradnju, sprave i pomagala za proizvodnju tekstilnih vlakana, dijelovi stolarskog alata, seosko pokućstvo, gradsko pokućstvo i muzički instrumenti,
Testilni dio zbirke bi se mogao podijeliti na predmete nastale tkanjem i vezenjem , te gradsku i seosku nošnju, koja je više zastupljena u zbirci.
Predmeti od pečene gline su posude za hranu, korištene u kući.
Prema podjeli po teritorijalnoj zastupljenosti u zbirci imamo komplete srpske ženske nošnje timarsko - sanske, ženske i muške knežopoljsko - kozarske, hrvatske ženske nošnje sasinsko - ljubijske i dijelove muslimansko - bošnjačke nošnje. Sem kompletnih nošnji zbirku čine mnogi dijelovi navedenih nošnji, nešto gradskih nošnji, zato što je naš muzej regionalni i zadatak mu je da sakuplja, čuva i prezentuje kulturu ovog područja.